Jeroen Bolks, architect duurzame installaties gemeentehuis Lochem, nam kinderen mee naar bouwplaats

Kinderknooppunt

Kinderknooppunt

Tijdens de workshopmiddag op 20 juni was ook het ingenieursbureau Dijkoraad Wiecherink aanwezig om de kinderen ervaringsgericht te leren over hun vakgebied. Jeroen Bolks is de architect van de energetisch duurzame installaties in het nieuwe gemeentehuis. Jeroen is heel enthousiast over het ervaringgericht leren tijdens deze workshopmiddag. "Het is prachtig dat deze kinderen zo jong al met hun handen aan de slag gaan, al doende leert een kind en wordt het ook concreet voor ze."

Om de kinderen ook iets op de computer te laten doen is er een 3d- tekening gemaakt van het duurzame huisje welke de kinderen op deze middag met elkaar bouwden.

Klik hier voor link naar 3d tekeningen van duurzame huisje!

Kinderknooppunt

Kinderknooppunt

Kinderknooppunt

Wat zijn de overeenkomsten tussen het huisje en het gemeentehuis?

Jeroen Bolks vertelt;
Het nieuwe gemeentehuis zal compleet worden voorzien van zonnecellen (PV), welke ook op het huisje zijn aangebracht. Met grote nieuwsgierigheid werd door alle kinderen gekeken of de lamp in het huisje licht zou geven. De combinatie zonlicht en het opwekken van stroom bleek te werken. De vloeren in het gemeentehuis zijn voorzien van vloerverwarming en de verdiepingsvloeren werden door de bouwkundige aannemer compleet met leidingen geleverd en aangebracht. Dit noemen we Beton-Kern-Activering.

Ook in het huisje zijn de vloeren door de kinderen geheel voorzien van tientallen meters leiding. De wanden en ramen van het nieuwe gemeentehuis zijn uitzonderlijk goed geïsoleerd. Maar wat zegt dat kinderen? Door ze tijdens deze middag op een creatieve manier kennis te laten maken met isoleren, testten ze met een warm baby flesje welk materiaal het beste isoleert. Zou het aluminiumfolie, stro, water, pindakaas of betonmortel zijn? Ze gingen direct aan de slag en de verschillen werden al snel duidelijk. Pindakaas isoleert bijvoorbeeld helemaal niet!

Kinderknooppunt

Jeroen vroeg de tienjarige Levi een vloer digitaal in het 3d huisje te tekenen. Binnen een paar minuten heeft Levi een prachtige vloer voor het huisje ontworpen, maar hoe gaat dat op de bouwplaats, gaat het daar ook zo snel? Om dat te onderzoeken ging Jeroen samen met de kinderen de bouwplaats op. Daar bleek al snel dat de echte bouw veel meer tijd kost en er veel bouwvakkers nodig zijn om de ontwerpen van een architect te maken. Jeroen liet de kinderen de duurzame installaties in het gemeentehuis zien. Omdat het plafond nu nog open is, konden de kinderen dat goed zien.

Kinderknooppunt

Kinderknooppunt

Waarom heeft het gemeentehuis zoveel technologie nodig en wat is er zo duurzaam aan? Jeroen legde, in voor kinderen begrijpelijke taal, uit dat we de leidingen die we ter plaatse aan het plafond zien nodig hebben om de vloer en het plafond warm in de winter en koud in de zomer te maken. Dit hebben we ook in het huisje gedaan met de rode en de blauwe buis. We zien ter plaatse waar de leidingen in het beton verdwijnen, welke leidingen warm zijn en welke koud. Omdat dit eigenlijk heel eenvoudig is en bijna niet stuk kan, noemen we dat “duurzaam”.

Kinderknooppunt

Maar er waren ook nog hele grote rechthoekige stalen kokers te zien. Deze zijn bedoeld voor de Mechanische Ventilatie. Dat is een moeilijk woord voor frisse luchtvoorziening. De hoeveelheid frisse lucht wordt afhankelijk van het aantal aanwezige mensen ingeblazen. Dat bespaart veel energie. Maar hoe weet de installatie hoeveel mensen er aanwezig zijn? Dat word gemeten door een voeler die de CO2 meet. Wordt er veel CO2 gemeten, dan wordt er veel geventileerd totdat het weer fris is. Het meetinstrument is gekoppeld aan de regelinstallatie. Dat zijn allemaal kabeltjes die verbonden zijn met een computer.

Straks kan de burgermeester precies op zijn computer zien waar hard word gewerkt (veel CO2) en waar niet wordt gewerkt (weinig CO2). Hij kan natuurlijk ook heel snel zien of er veel energie wordt gebruik of dat alle lampen uit worden gedaan als iedereen weg is. Want als daar goed op wordt gelet bespaar je heel veel energie en dat is goed voor het milieu.

Kinderknooppunt

Kinderknooppunt